Hakkımızda


Ekizce, Afyonkarahisar ilinin Emirdağ ilçesine bağlı bir köydür.

Daha fazla bilgi için

#

Kim Ne Diyor?

Haberler

Tarİhçe

Ekizceliler ve Musacalılar Tarihi

Köcü (Köycü) Aq-Tengiz (Akdeniz) Cıldırım (Yıldırım) Ay-Tuğan (Aydoğan):

Cengiz Han'ın ilk torunu Orda Han'dır. Orda Han Altın Ordu Devletinin kurucusu Batu Han'ın ağabeyidir. Orda Han Cuci Han'ın ilk oğludur. Cuci Han ise Cengiz Han'ın ilk oğludur. Orda Han'ında ilk Torunu Köcü Han'dır. Köcü Han ve kardeşleri Aq-Tengiz Han, Cıldırım Han ve Ay-Tuğan Han. Musul'da "Muscalı" kabilesini kuran bu 4 kardeşin soyudur.

1258 ile 1266 yıllar arasında Berke Han döneminde İslamı kabul eden Altın Orda Devletinde İslamı kabul etmeyenlerden biri olan Köcü Han ve kardeşleri Şamanizm inancında kalmayı tercih etmişlerdi. Fakat 1280 ile 1302 yıllar arasında yapılan baskılar sonucu Köcü Han ve kardeşlerinin soyları Kazakistan'da bulunun Sugnak kentinden "Seyhun Nehri'nden" ilk önce bugün Afganistan'da bulunan Bamyan ve Gazne kentlerine ordanda Türkmenistan'da Hazar denizi'nin yanında bulunan Balkan bölgesindeki Hazar kentine oradanda Horasan üzerinden İl-hanlılara sığındılar ve Musul kentine yerleştirildiler... Daha sonraları sırasıyla Jalayırlılar (Celayir "Celayiriler" Sultanlığı), Çobanoğulları, Timur İmparatorluğu (Timurlular Devleti, Büyük Timur İmparatorluğu), Karakoyunlular (Karakoyunlu Devleti), Akkoyunlular, Safevi Devleti, Dulkadiroğulları Devleti (Beyliği), Bozulus Türkmenleri ve son olarak Osmanlı İmparatorluğu (Osmanlı Devleti, Osmanlıca: دَوْلَتِ عَلِيّهٔ عُثمَانِیّه Devlet-i Aliyye-i Osmâniyye) bağlılardı.

Ve Türkiye (Türkiye Cumhuriyeti "Türk Cumhuriyeti")'nin kuruluşunda'da kurtuluş savaşlarına katılmışlardır çoğu yiğitleri şehit olmuştur ve halkı halen ülkesine bağlıdır.

Daha fazlası için

#

Halkı

Kültür

Düğün Kültürü:

Köyde düğünler, geleneksel olarak devam etmektedir. Perşembe ikindi sonu Bayrak Kaldırma Töreni yapılır. Cuma ve Cumartesi günleri köy halkına ve uzak mesafelerden düğüne konuk olarak gelenlere düğün yemeği ikram edilir. Uzaktan gelen misafirler, düğün sahibinin ve yakınlarının evinde konuk edilir. Düğünün yapıldığı mekânda gelin ve damat evine gelinceye kadar 3 gün 3 gece yemek servisleri devam eder. Perşembe veya Cuma akşamı sarma sarması (yaprak dolması) için köyün kadınları düğün evine davet edilir.

Damat, düğün boyunca her gittiği mekâna sağdıçla beraber gider. Sağdıç damadın ayakkabısının çalınmaması için gayret sarfeder. Eğer ayakkabısı çalınırsa, çalan kimseye mükâfât verilerek ayakkabı geri alınır.

Gelinin çeyizi evinden, damat evine yüklenirken yastığı düğüne katılan açıkgöz misafilerden birisi tarafından kaçırılır. Kaçıran yastığı damada götürür. Damat yastığı alır ve kaçırana mükâfat verir.

Gelinini damat evine getirecek taksinin önüne hediye olarak el dokuması kilim bağlanır. Düğün konvoyuna katılan araçlara ise hediye olarak kumaş veya havlu bağlanır. Gelin, anne babasına ve yakınlarına vedâ ederken, ağabeyi veya yakın bir erkek tarafından araca bindirilir. Gelinin yanında iki refekatçı bayan damat evine gider. Refekatçılardan birisi ön tarafa bindirilir ve kucağında tutması için büyük bir ayna verilir.

Gelin damat evine girerken kapıda kurban kesilir. Damadın annesi ve babası gelinin bulunduğu taksinin önüne davet edilir. Gelinin kayınbabası ve kayınvâlidesi geline verecekleri hediyeleri ismen arzederler. Gelin araçtan inmeden önce yine dua edilir. Damat gelini koluna takarak araçtan indirir ve gelin odasına kadar refekât eder.

Damadın ve gelinin nikâhları yatsı namazından önce yetkili bir zât tarafından kıyılır. Nikâhtan önce damada ve geline gerekli bazı bilgiler verilir. Damat, sağdıçla birlikte yatsı namazını kılmaya götürülür. Yatsı namazını kıldıktan sonra tekbirlerle gelin odasına getirilir. Orada bekleyen gençler, damadın gelin odasına girişi sırasında sırtına yumruk vurmaya çalışırlar.

#

Coğrafya

Afyonkarahisar iline 80 km, Emirdağ ilçesine 10 km uzaklıktadır.

İklİm


Köyün iklimi, karasal iklim etki alanı içerisindedir.

fus

Yıllara göre köy nüfus verileri

Ekonomİ

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Altyapı bİlgİlerİ

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi ve PTT acentası yoktur. Sağlık ocağı yoktur ancak sağlıkevi vardır. Fakat başka amaç için kullanılmaktadır. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır. Köyde nüfusun az olması sebebi ile bakkal bulunmamaktadır. Ancak Resmi İnternet Web sitesi vardır. EKİZCELİLER

Vİdeolar

Emİrdağ beldelerİ ve köylerİ

İletişim

+31 (0) 6 85 51 37 54 Ekizce Köyü İkizce Köyü Yolu, 03600 Emirdağ/Afyon, Türkiye emirdagekizce@outlook.com www.ekizcekoyu.com

Daha Fazlası

Ekİzce Köyü'nün Ünlü'lerİ

Ekİzce Köyü'nün Websİte Destekleyİcİlerİ

Kim Ne Diyor?

İletişim

+31 (0) 6 85 51 37 54 Ekizce Köyü İkizce Köyü Yolu, 03600 Emirdağ/Afyon, Türkiye emirdagekizce@outlook.com www.ekizcekoyu.com